Januarie 1999

Er zijn boeken die een blijvende indruk op je achterlaten. Zo’n boek vond ik bv. Intieme dood (155.937 HEN) door Marie de Hennezel. Zij werkt in een Parijs’ ziekenhuis met terminale zieken en weet zó prachtig en gevoelig te vertellen over de lessen die ze van haar patienten dagelijks leert, dat het de lezer heel veel geeft om over na te denken.

Na het lezen van zo’n boek kun je niet meteen weer in een romannetje duiken (laat staan radio of tv aanzetten), maar gelukkig zijn er wel alternatieven. Neemt u wel eens een kunstboek mee naar huis, zomaar om naar de platen te kijken?

De Prins der Landschappen werd hij genoemd en dat is ook de ondertitel van een prachtboek over Barend Cornelis Koekkoek (758.1 KOE NOL). Zijn tekeningen en schilderijen zijn niet alleen een feest voor het oog: je vóelt de textuur van zijn bomen aan je vingers en de stenen op zijn landwegen onder je voeten.

Een leerling van Koekkoek was F.M. Kruseman, over wie we ook een heel mooi boek hebben (759.9492 KRU HET). Prachtige foto’s van zijn werk en een beschrijving van de tijd waarin hij leefde. Hij kwam uit een familie die zelfs een stuk of tien schilders voortbracht! Interessant is, dat er achter in dit boek grafieken voorkomen waarin de gangbare veilingprijzen voor werken van Koekkoek en Kruseman over de afgelopen 30 jaar vergeleken worden. Iets voor beleggers in kunst!

 

Titels trekken je soms naar een boek toe en mijn prijs voor de spitsvondigste titel van het jaar gaat naar Oude Keizers, Nieuwe Kleren (839.38 OUD). Het is een boek met 47 nog nooit eerder gepubliceerde fragmenten uit de klassieken. De samensteller heeft allerlei verschillende vertalers gevraagd een stuk bij te dragen en het is een verrassende verscheidenheid geworden. In modern Nederlands vertaald worden die oude Grieken en Romeinen opeens mensen zoals u en ik, en je merkt dat ze in veel opzichten dezelfde zorgen, dromen en ergernisjes hadden als wij. Het eerste stukje, van Theo aan zijn vader is alleen al een juweeltje, maar ook Pythagoras krijgt de kans om zelf zijn beroemde stelling uit te leggen, en Empedokles verduidelijkt, met tekening en al, hoe hij denkt dat de ademhaling van de mens werkt. Dan nog o.a. een nú nog moderne manier van kippen vetmesten uit het jaar 100 en een pleidooi voor de borstvoeding: zelfs toen waren ze al van alle markten thuis.

 

Misschien hebt u, net als ik, Vietnam altijd alleen maar beschouwd als een ander woord voor oorlog. En dan vind je een boek als Geuren van een berg (BUTL) tussen de romans staan, vol korte verhalen over Vietnamezen, en opeens is Vietnam een land vol liefde, warmte, legenden en tradities, een land met een prachtige natuur, dat voor de vele Vietnamezen die nu in Amerika wonen een bron van heimwee is. Je ontmoet een uiteenlopende schakering van levensechte Vietnamese mannen, vrouwen en kinderen, die elk praten vanuit hun eigen denkwereld, maar het enorm knappe van dit boek is dat het geschreven is door een volbloed Amerikaan! Hoe verder je vordert in dit boek, hoe beter je begrijpt waarom Robert Olen Butler er in 1993 de Pulitzer Prijs voor kreeg.

 

En dan is er nog dat ene boek dat ik zo blij was op onze planken te zien verschijnen. Al heel lang was dat een schrijnend tekort in de collectie: De Profeet (892.71 GIB) van Kahlil Gibran. Ik had het liever bij de filosofie gezien dan bij de literatuur van de Libanon, maar sudah, het is er tenminste. Voor het eerst uitgegeven in 1926 geeft het nog steeds waardevolle leiddraden voor het leven.

Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s