Augustus 1999

Niet zeiken, gewoon doen (781.96 BIJL), niet een titel die me nou direct aantrok. We zijn te lang weg uit Nederland en ons Nederlands is een andere kant op ontwikkeld dan het hunne. Woorden die je vroeger nooit zou gebruiken zijn nu heel gewoon. Toch eens proberen, je moet een beetje ‘bij’ blijven. En geen spijt van.

Vincent Bijlo is in Nederland een bekende cabaretier en in dit boek geeft hij op de linkerbladzijden de tekst van een van zijn shows, en op de rechter een soort uitleg hoe hij ertoe kwam die te schrijven en op te nemen in zijn repertoire.

Zijn taal is modern, hij is ook nog maar net over de 30, zeer politiek bewust en bepaald niet zonder kritiek. Maar wat hem zo bijzonder maakt is dat hij ondanks het feit dat hij blind geboren is en bezig doof te worden, tóch niet bij de pakken neer gaat zitten. Hij wil niet van een uitkering leven, hij wil zijn eigen kost verdienen en het lukt hem blijkbaar goed. En passant verschaft hij er zalen vol mensen plezier mee. Als je zijn boekje gelezen hebt, denk je de eerstvolgende weken wel twee keer voor je klaagt over hoofdpijn of griep.

Het was ook met enige terughouding dat ik Gerrit Komrij’s Het boze oog (709.492 KOM) ter hand nam, want ‘Het boze oog’ is een mopperboek en mopperen is immers niet aardig? Al lezend en foto’s kijkend kwam ik er achter, dat mopperen heel vermakelijk kan zijn en in dit geval ook heel gerechtvaardigd is.

Komrij kijkt rond in zijn omgeving en hij wordt boos. Hij vindt het er niet mooi en hij geeft daar allerlei mensen de schuld van. Meekijkend word ik ook boos, die man heeft groot gelijk en ik ben blij dat hij aan ons beider verontwaardiging zo welsprekend uiting weet te geven, dus ik sta grinnikend langs de kantlijn.

Een onderwerp waar we altijd wel meer over willen weten: Voeding die schaadt – voeding die baat (641.1 REA), de complete gids over de invloed van voedsel op onze gezondheid. Dit is een uitgave van Reader’s Digest en eigenlijk is dat nou echt een boek om zelf te hebben. Het is boordevol informatie, niet alleen over waar onze voedingsstoffen uit bestaan, maar ook over een hele variatie van ziekten en kwalen en wat je er het best tegen kunt eten.

Een alfabetische lijst achterin vergemakkelijkt het opzoeken en de tekeningen en foto’s verduidelijken alles nog eens extra. Een boek dat zich moeilijk weg laat leggen, want je komt steeds weer nieuwe dingen tegen waar je wel meer van wilt weten. Ik kon mezelf er haast niet toe brengen om het weer terug te geven.

Het is natuurlijk niet alleen het lichaam dat gezond dient te zijn om optimaal te kunnen functioneren. De geest heeft immers een enorme invloed op het geheel.

Hypnose is in dat verband een controversieel onderwerp, waarover veel misvattingen bestaan. Als je er zelf een keer mee behandeld bent, weet je hoe effectief het kan zijn voor veel uiteenlopende problemen – medisch en anderszins – en merk je de schrik en afschuw die het opwekt bij oningelichte vrienden en familie.

Daarom is het goed dat Rachel Copelan, die zelf al jaren een praktijk in klinische hypnose heeft, er een uitermate informatief boek over schreef, Alles over hypnose (154.7 COP).

Het is verhelderend, geruststellend en het opent perspectieven voor mensen die alles al geprobeerd hebben voor allerlei veel voorkomende kwalen en verslavingen.

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s