September 1999

We zijn zo vaak geneigd te mopperen op de tijd waarin we leven en de woorden ‘goeie ouwe tijd’ komen daar nogal eens bij te pas. Hoe ver terug is dat goed? Bekijk nou eens zo’n boek als Beelden van een strijd (949.203 BEE).

Het handelt over oorlog – met name de 80-jarige – als onderwerp van kunst. De redactie heeft een indrukwekkende hoeveelheid schilderijen, tegels, penningen en prenten bijeengebracht, die het leven in Nederland en Vlaanderen in speciaal de jaren 1621-1648 in beeld brengen. Verder zijn er een aantal hoofdstukken die de 80-jarige oorlog nog eens even verduidelijken voor degenen onder ons die destijds op school niet zo goed opgelet hebben.

Niks goeie ouwe tijd, de gewone bevolking zat toen óók om de haverklap in de verknorsing. Afbeeldingen van dorpsplunderingen en van overvallen op konvooien en reizigers getuigen daarvan. En een soldaat kon je beter helemáál niet wezen! Alleen de kleding was interessanter dan nu en de manier van afbeelden romantischer nu je er 350 jaar later naar kijkt.

Staat daar een nieuw boek op de plank, Een laatste groet (393 BOT) door Marrie Bot, met als ondertitel: Uitvaart en rouwrituelen in multicultureel Nederland. Ik schrok er een beetje van, het leek me zo helemaal geen aantrekkelijk onderwerp. Schrok nog meer toen ik het willekeurig opensloeg en een dode in een kist zag liggen. Je eerste opwelling is dan, nou dat is niets voor mij. En toch…misschien was het dat multicultureel – ik nam het mee naar huis. Niet laten afschrikken, tekst lezen en de foto’s zien als illustratie daarbij – zoals ze ook bedoeld zijn. Belangrijk om eerst het voorwoord te lezen ook.

Het boek vertelt van elke ethnische groep en geloofsrichting de achtergrond en dan de gebruiken en tradities bij overlijden, begraven en rouwen. Het is niet te gelóven wat een verschillen daarin zijn. En ondanks de piëteit waarmee het geschreven is, heeft het zijn grappige kanten ook.

Wist u bv. dat de Winti-Surinamers traditioneel ‘Onder de brug bij Anke Franke’ zingen bij de rouwceremonie en dat de Pakistaanse Islamieten er 125.000 erwten bij aftellen? Nu weet ik pas hoevéél verschillende soorten Nederlanders er tegenwoordig zijn.

Het wordt daar in Nederland ook steeds voller, daarom kon ik de titel van een ander boek haast niet begrijpen: Kan ik 120 jaar worden? (612.67 COC) door dr. L. de Cock. Wie zou dat dan in vredesnaam nog willen?

Het blijkt een boek vol tabellen en gegevens te zijn, maar ook met hoofdstukken vol geschiedenis van en raad voor echt óud worden. De historisch gegronde aanbeveling om een oude persoon een jongere te geven om hem/haar warm te houden leek me wel perspectieven te openen.

Jill Stolk schreef het boek Indië was alles. Alles. (954 STO). Als tweede generatie Indische Nederlandse gaat ze luisteren naar wat de generatie van haar ouders te vertellen heeft over de tijd dat ze nog in Indië woonden. Het leert haar haar eigen achtergrond beter begrijpen. Geen gewone interviews, maar een laten-vertellen met af en toe wat bijsturen, waardoor het echte levensverhaal naar voren komt.

Een leuk idee vond ik een Nederlands kookboek in het Engels geschreven voor familie en vrienden in Engelssprekende landen. Het heet Dutch cooking (641.59492 HAL) door Heleen Halverhout. Als je zelf allang weg bent uit Nederland en toch al niet zo’n geweldige kokkin, denk je bij veel van die echt Hollandse recepten: ‘O, is dát hoe Mams dat vroeger maakte!’ Ze zijn makkelijk na te maken en klinken heel authentiek, behalve de nasi goreng, die wel erg simplistisch is.

Voor de romantici onder u is er een heel mooi oud boekje Wij-zangen (245.3931 TAG) van Rabindranath Tagore, in vertaling van Frederik van Eeden. Tagore won in 1913 de Nobel-prijs voor letterkunde, maar het is bijna letterkunst.

Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s