December 1999

Kent en versint eerdat je mint (392.509 KEN) – alles over vrijen en trouwen van 1500-1800 – was een fuik waar ik nietsvermoedend in zwom. Een boek met prachtige afbeeldingen, dacht ik, fijn plaatjes kijken. Buiten de tekst gerekend, die buitengewoon interessant bleek te zijn.

Wat is er eigenlijk weinig veranderd bij 4/500 jaar geleden. De jongelui, de rituelen, de ouderlijke bezwaren, de kritiek, ze zijn met wat door uitvindingen en techniek veroorzaakte veranderingen in de grond nog precies hetzelfde. Ik las het met plezier, waar de vele afbeeldingen, die ten tijde van uitgave een tentoonstelling vormden, veel toe bijdroegen.

 

In bundels met korte verhalen is onze bibliotheek wel heel rijk gesorteerd. Ik lees ze wel graag, je kunt ze zo makkelijk wegleggen. Op die manier valt het argument ‘geen tijd hebben om te lezen’ eigenlijk weg, hoewel je geneigd bent jezelf voor de gek te houden met het besluit dat dit ene verhaal echt het laatste zal zijn.

Ontdekte voor dat doel Martin Bril en zijn Etalagebenen (BRIL), allemaal over het Amsterdam-van-nu. Momentopnamen, bespiegelingen, kleine reportages, flarden beluisterde conversatie. Luchthartig, beschouwend, grappig, kritisch, navrant en allemaal heel erg leesbaar. Ik hoop dat hij er nog meer schrijft.

 

Ook Remco Campert is een goede naam in dat verband. Zijn Een mooie jonge vriendin (CAMP) vond ik echt heel goed, hoewel ik voordien nooit zo Campertachtig was. Nog eens wat van hem lezen, misschien ben ík wel veranderd. Hij kan zo speels om een hoekje denken, die man is vast goed in cryptogrammen.

 

Hester Albachs bundel Een druppel goud (ALBA) zit vol originele gegevens, die mooi zijn uitgewerkt. En in Onder de pannen vertellen allerlei schrijvers over huizen en verhuizen. Sommige heel geslaagd, andere minder. Vooral de bijdragen van Lévi Weemoedt en Louis Paul Boon vond ik énig.

 

Kees Simhoffer schreef een bundel speciaal Maastrichtse verhalen: De Venus van Molenhof. Hij geeft bij elk verhaal een plattegrondje, waaruit de plaats van handeling blijkt, dus wie de stad kent kan zich er iets bij voorstellen. Vooral het titelverhaal en het eerste zijn de moeite waard.

 

Wie ooit per boot van Nederland naar Indië voer zal genieten van Varen naar de Oost (623.809598 VAR), een bundel essays over verschillende aspecten van dit onderwerp, verlucht met heel veel foto’s. Behalve over o.a. de oude zeilschepen en de mailschepen, zijn er hoofdstukken waarin bekende schrijvers, zoals bv. Hella Haasse en E.DuPerron, herinneringen aan hun Indiëreizen weergeven, en een fascinerend laatste hoofdstuk over de reis van de Ocean Majesty, waarmee ± 500 passagiers de hernieuwde passagiersverbinding in 1995 vierden.

 

Een beetje in dezelfde sfeer…Kester Freriks begon met Eeuwig Indië een boek vol heimwee te schrijven. Vol opstandigheid ook, over wat hij zag als ‘uit het paradijs gezet zijn’. Velen van ons zullen dat met hem mee kunnen voelen. Maar in zijn jaren later geschreven laatste hoofdstuk trekt hij een en ander recht: hij is er weer geweest en keek nu met andere ogen. Het deed niets af aan zijn liefde voor het land, maar het genas hem van zijn heimwee.

 

Had u een knuffel in uw jonge jaren? Een beertje of een aapje of zomaar een vormeloos wezen waar u heel veel liefde en geheimen aan kwijt kon en eindeloos troost uit putten? Dan zult u De Knuffels (394.3 HAE) van Paul Haenen vast wel waarderen. Daar staan ze allemaal in foto en al, elk met hun persoonlijke verhaal, dat natuurlijk het verhaal van hun eigenaar is. Als je zelf ooit zo’n knuffel gehad hebt, zou je deze ook wel allemaal aan je hart willen drukken.

 

Een titel die me zeer aansprak was Nooit meer moe, energie voor de hele dag (612.2 MAR) door Kathryn Marsden, want het is zeker maar menselijk om meer activiteiten in een dag te willen pakken dan practisch mogelijk is en ja, je wordt er dus moe van. Nog erger als je om te beginnen al een lamlendig gevoel hebt.

Marsden geeft allerlei tips om fitter te worden, stress te elimineren en nog meer euvelen te verhelpen, o.a. door voedselcombinaties. Nooit geweten dat zóveel voedselsoorten verkeerd op elkaar werken! In zeer vlot leesbaar Nederlands vertaald en wie weet helpt het ook nog

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s