Augustus 2010

Een groot aantal van de paleizen die Sophie Bajard bespreekt in haar boek Paleizen en tuinen van Rome (728.82 BAJ) zijn vrijelijk toegankelijk voor het publiek. Maar hoeveel toeristen kennen ze ook, nemen de moeite daar te gaan kijken? Ze werken het vaste rijtje af: St. Pieter, Sistijnse Kapel, Colosseum, Forum, enz., maar villa’s en paleizen staan niet op die lijst. Bajard woonde een aantal jaren in Rome en raakte gefascineerd door de opulentie die verscholen gaat achter de vaak vrij saaie gevels van de huizen, die vooral veel kardinalen voor zichzelf bouwden in de 16e en 17e eeuw. De paus en zijn kardinalen hadden een lange zomervakantie in die tijd en die brachten ze graag in stijl door in – vaak door nepotisme verkregen – paleizen waar ze gasten konden ontvangen, in uitgestrekte tuinen wandelen en de kunst etaleren, die ze stuk voor stuk zo graag verzamelden. De gevels – net als de tuinen – zijn meestal nogal symmetrisch, maar binnen lieten de architecten hun fantasie de vrije loop en creëerden ze de prachtigste zalen met caissonbezolderingen, muurschilderingen (bv. door Michaelangelo), marmeren vloeren en zuilen, en loggia’s buitenom. Families als Borghese, de Medici, Ricci, Farnese, ze hebben pausen opgeleverd, maar ze hebben ook ongelofelijke monumenten in steen nagelaten voor latere generaties. Bij een volgend bezoek aan Italië zou u er aan de hand van dit boek eens een kijkje kunnen gaan nemen.

Jenny van der Toorn-Schutte ondernam een zoektocht naar de oorsprong van Nederlandse uitdrukkingen en noemde haar boekje Verhaal Halen (439.318VAND). Ze constateert soms dat dingen van oorsprong iets anders betekend hebben, maar in de loop der eeuwen een beetje veranderd zijn, wat logisch lijkt als je bedenkt hoe vaak mensen een uitdrukking net even verkeerd gebruiken: voor je het weet burgert dat verkeerde gebruik in. En soms – zoals b.v. bij ‘de hond in de pot vinden’ – denk je: o, is dát waar het vandaan komt, en dat is dan wel interessant om te weten.

 

In korte stukjes zet Joke Verweerd elke keer een situatie neer. Spiegelingen (VERW) heet die bundel. Je valt er bij elke eerste zin middenin en soms heb je eerst niet in de gaten of het om man, vrouw of kind gaat. Ze beleven stuk voor stuk iets heel herkenbaars, iets dat bij wijze van spreken met jou of mij ook zou kunnen gebeuren en je leest ‘van binnen uit’ hoe ze erop reageren.

Joke Verweerd heeft sociologie gestudeerd en vindt nadenken het belangrijkste wat een mens kan doen. Dat komt duidelijk tot uiting in haar stukjes, die door haar psychologisch inzicht heel knap in elkaar zitten. Mensen die stuk voor stuk in drijfzand terechtkomen en dreigen weg te zakken, maar door hun situatie uit te denken (op een huiselijke manier hoor, het zijn vooral gewóne mensen) en te relativeren weten ze er uit te krabbelen en positiever tegenover de toekomst te staan. Ik vond dit een bijzonder mooi boekje.

 

Wie aan Prinsjesdag denkt, denkt vooral aan de Koningin en de troonrede. Maar al die Pracht en Praal op Prinsjesdag (355.17 VANL) is eigenlijk voornamelijk te danken aan het leger, dat in al zijn onderdelen en uniformen de entourage vormt. Thijs van Leeuwen heeft daar een mooi boek over samengesteld, waarin de hele gang van zaken uiteengezet wordt, verlucht met kleurige fotos. In dit boek staat nu eens niet de Koningin centraal en de rest van haar familie komt er al helemaal niet aan te pas. Het gaat hier om de mannen – en tegenwoordig ook vrouwen – die er een visueel spektakel van maken. Interessante details vind je erin, zoals dat Koningin Wilhelmina in 1945 geen pracht en praal wilde, maar in een gewone auto reed, met de B.S. in overalls als escorte; dat er tot 1969 altijd nog Indische vorsten meeliepen in de stoet; dat een van de onderdelen bewapend is met Israëlische Uzzi-mitrailleurs; dat de ‘boden’ nog een ceremonieel teken dragen waarmee ze gratis met de trekschuit kunnen varen; en dat het de tweede dinsdag van september is, omdat het voor de afgevaardigden van de ‘verre’ provincies, zoals Friesland te ver zou zijn om in 1 dag te reizen en ze dan op zondag al van huis zouden moeten, wat in een Christelijke staat natuurlijk niet kan. En omdat er muziek voorop is en overal lawaai, nemen ze alle paarden de dag ervoor mee naar het strand van Scheveningen en schieten er vuurwerk af, zodat ze vast aan onverwachte geluiden kunnen wennen. Een show dus waarbij letterlijk álles goed voorbereid is.

 

Vreemde verhalen, bizarre feiten (000 VRE) is zo’n boek dat je nietsvermoedend meeneemt ‘om eens in te kijken’ en waar je dan helemaal aan verslingerd raakt. Het is een Reader’s Digest uitgave waar een ontelbaar aantal wetenschappers aan meegewerkt heeft, overzichtelijk ingedeeld in een aantal secties. Je begint ergens middenin ‘even’ met iets dat in de inhoud je aandacht trok en voor je het weet is het een uur later en zit je nog steeds te lezen. Er staat heel wat in dat je wel wist, al eerder over gelezen had, maar nog veel meer dat volkomen nieuw en even intrigerend blijkt te zijn. Een boek waar je niet zomaar een-twee-drie mee klaar bent.

 

Sinds we op een golfbaan wonen ben ik wat meer belangstelling gaan krijgen voor deze sport. Om naar te kijken dan, niet om zelf te beoefenen. Zo’n boek als Rondom de Green (706.352 BAD) is nou net mooi om wat inzicht te krijgen in de geschiedenis van golf en wat er allemaal bij komt kijken wat parafernalia aangaat. Sara Fabian Baddiel heeft het informatief en geestig beschreven en er een boek vol mooie foto’s en aardige anecdotes van gemaakt. Nu weet ik dus ook dat golf in 1592 in Edinburgh nog niet op zondag gespeeld mocht worden, dat de eerste golfballen gevuld waren met veren en dat je in het eind van de 19e eeuw nog letterlijk failliet kon gaan door het lid worden van een golfclub en de aanschaf van een echt golfpak, omdat dat zoveel andere kosten als nasleep had. En de golfkleding voor dames, wat een fascinerend onderwerp, de oplossingen die ze vonden voor de last met die lange rokken! Als ik het al zo’n aardig boek vond, wat zullen echte golfers er dan wel van denken.

Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s