Mei 2014

Op mijn leeftijd ga je niet meer je hele huis opnieuw inrichten, maar als je dan zo’n boek als Wonen in landelijke sfeer (747 TRE) in handen krijgt en die mooie foto’s bekijkt, krijg je er wel zin in! Mary Trewby heeft al die huizen niet zelf ingericht, ze heeft ze overal bezocht en laten fotograferen en ze schreef er een tekst bij die je helemaal in die rustieke sfeer brengt. Een boek om eens een uurtje bij weg te dromen en wie weet nog eens een idee uit op te doen om zelf iets uit een kast te halen en ergens neer te zetten of op te hangen, een quilt ergens over te draperen, een leuke mand op een kast te zetten. Het zijn vaak zulke eenvoudige dingen die de gezelligheid aanbrengen.

Opgegroeid buiten Nederland heb ik nooit geschaatst, schaatsen alleen op tv gezien. Als sport speelt het een grote rol in het boek Winterliefde (DONC) door Carel Donck. Het wedstrijdrijden wordt zelfs zo mooi beschreven, dat ik het bijna jammer ging vinden dat ik dat nooit geleerd heb.

Jaap en Jitske ontmoeten elkaar op het ijs, maar Jaap woont niet in Friesland en het duurt een heel jaar voor ze elkaar weer zien. Dan blijkt de vlam die destijds in de pan sloeg nog hevig te branden en hoewel ze pas 19 en 17 jaar zijn beginnen ze al plannen te maken. Maar Jitskes rijke pa is er tegen en er is een andere – meer geschikte, vindt pa – kaper op de kust. Het wordt niks, achteraf heeft het kennelijk niet zo mogen zijn, maar het blijft een groot verdriet in allebei hun levens. Als Jitske ruim vijftig jaar later ziek wordt en ook begint te dementeren, neemt haar man een grote stap. Hij spoort Jaap, pas weduwnaar geworden, op in Brazilië en vraagt hem te komen. Carel Donck heeft heel mooi beschreven hoe Jaap Jitske voorzichtig terug leidt naar vroeger en hoe haar herinnering aan hun korte tijd samen haar helpt om de laatste horde te nemen.

Deena en Daniel wonen in NewYork en hebben pas een oud huis gekocht, dat ze zelf gaan opknappen. Ze zijn al zes jaar getrouwd en ze zijn best gelukkig, ondanks de duistere voorspellingen van Deena’s vader, die het huwelijk van het begin af al helemaal niet zag zitten. Ze zijn joods, Deena chassidisch opgevoed, Daniel meer met verboden en plichten. Dan brengt Daniel een vrouwelijke collega mee naar huis en opeens lijkt alles niet zo vanzelfsprekend meer.

In Afstand van Amerika (ABRA) schetst Pearl Abraham hoe Deena de afbrokkeling van haar huwelijksgeluk ervaart en hoe ze er op reageert door o.a. steeds vaker te gaan hardlopen, terwijl Daniel zich verongelijkt afvraagt wát hij nou eigenlijk verkeerd heeft gedaan, want hij kón toch niet anders dan zijn gevoelens volgen? Al met al eigenlijk wel een filosofisch boek, waarin je als vrouwelijke lezer veel sympathie krijgt voor Deena en meteen ook wat inzicht in de chassidische manier van denken.

 

Weer eens iets uit onze Afrikaanse afdeling: Neklis (839.363 DUP) door P.G. DuPlessis. Hij van de Kooperasiestories en Spies en Plessis vroeger op tv, de goochelaar met Afrikaans, de man van de verrassende wendingen. Korte verhalen, vaak over absurde situaties. De moeite waard om te lezen. En als u de titel niet helemaal begrijpt, denk dan eens aan een Engelse ‘necklace’, een streng van verhaaltjes dus.

 

‘Een boekje met een gouden randje!’ luidt de opdracht die ‘Mamma’ schreef, voor in De dood en het meisje (GERR), en de dochter – neem ik aan – gaf het later aan onze bibliotheek cadeau. De hoofdpersoon, ‘het kind’ – ze heeft geen naam – is zeven jaar en haar vader is dominee. Het boek vertelt over de gedachtenwereld van het meisje, ze denkt overal zo het hare van, maak haar niets wijs. Grote mensen zeggen vaak maar wat, maar als je goed oplet zie je dat het allemaal anders in elkaar zit dan ze je willen laten denken. Liselore Gerritsen heeft er een ontzettend origineel en leesbaar boekje van gemaakt, soms heel geestig, soms diep doorgedacht. Laat de titel u niet afschrikken, het kind is aan het eind echt nog springlevend.

Amoy ((SCHR) beschrijft de gebeurtenissen van een paar maanden in 1937/8. Louis Seghers, een advocaat in Batavia, wordt naar het Chinese eiland Amoy (tegenwoordig heet het Xiamen) gestuurd om uit te zoeken waarom niemand meer iets van de zakenman Freyler hoort. Zijn zoektocht brengt hem bij het kleinere eiland Go Long Su, het eiland waar de dichter Slauerhoff zo van hield. Hier ontmoet hij de Chinese vrouw Grace, die hem eerst fascineert en waar hij later hartstochtelijk verliefd op wordt. De zoektocht naar Freyler levert niet veel op, behalve informatie over illegale, lucratieve handel. Tot Seghers op lugubere wijze geconfronteerd wordt met het bewijs dat de man dood is. Intussen zijn de Japanners aan hun opmars bezig om China te veroveren en uiteindelijk zijn ook de eilanden aan de beurt. Allard Schröder, die pas na de oorlog geboren is, en dus deze decadente koloniale periode niet kan hebben meegemaakt, weet de sfeer onder de expats op de eilanden en de verhoudingen met de lokale bevolking uitstekend te treffen. Je waant je gewoon terug in die tijd.

 

Het zal je toch maar gebeuren, dat je op je vijftiende door je ouders uitgehuwelijkt wordt aan een man die ze niet eens kénnen, dat je dan naar een vreemd land (Nederland!) meegenomen wordt en door je schoonfamilie jaren lang als slaaf wordt gebruikt, de schoonzusters, zelf ooit kindbruidjes, maar al te blij om hun taken af te schuiven, terwijl de mannen in elk geval nooit werken, die leven van een uitkering. Mishandeld worden, nooit naar buiten mogen en geen woord kennen van de nieuwe taal. Maar dan hebben ze een slechte aan Fayza Oum’Hamed, die liet zich niet knechten zoals de meeste Islamitische vrouwen, die kwam uiteindelijk, na acht jaar opsluiting in opstand. Het was niet makkelijk om weg te komen, zeker niet met twee kleine kinderen, die ze coûte que coûte uit de handen van hun vader en grootvader wilde houden, maar het lukte haar wel, met – soms meer goedwillende dan efficiënte – hulp van Nederlandse overheidsinstanties. Fayza is uiteindelijk goed terecht gekomen, in het boek De Uitverkorene OUMH) vertelt ze haar eigen verhaal.

Advertenties

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s